Jak předcházet stárnutí pleti? Odpovídala dermatoterapeutka Pavlína Blažek

Chat je uzavřený07.12.2018 14:00

Pavlína Blažek.

Jak předcházet stárnutí pleti? Jak na omlazení pleti? Jak vybrat dobrého lékaře na estetické zákroky? Jak bojovat s vráskami? A co s kruhy pod očima? Podle čeho mám vybrat správnou kosmetiku? Jak na popraskané rty v zimě? Přečtěte si odpovědi expertky Pavlíny Blažek.

Mgr. Pavlína Blažek je dermatoterapeutka, specialistka na preventivní omlazovací metody, mikroinjekční omlazovací techniky a ambulantní modelaci postavy. Absolventka oboru "preventivní a antiaging medicína” na University of Tampa v USA. Před 10 lety spoluzaložila Body&Face clinique, která se specialuzuje na mezoterapie a jiné mikroinjekční omlazovací procedury. 

Chat

  • BENHYPO

    Jak předcházet stárnutí pleti? Jak na omlazení pleti?

  • Host chatu

    Dobrý den, v každém věku je důležitá kvalitní a hlavně pravidelná a správná domácí péče, zejména pak odličování, čištění pleti a použití správného séra a krému s ohledem na věk a aktuální stav pleti. Stejně důležitá je pravidelná profesionální péče, která je odborníkem aplikována na základě diagnostiky pleti. Pravidelná péče je dobrým základem, jak zpomalit proces stárnutí. Co se týče omlazení pleti, pak dnes existuje velká řada možností. Osobně za nejlepší považuji různé druhy mezoterapií, které pleti dodají potřebné látky a stimulují tvorbu vlastního kolagenu. Víte, že z krému se do pleti dostanou pouhá 3-4% účinných látek? Díky mezoterapii pleť přijme až 90% účinných látek. Navíc se jedná o bezpečnou metodu celkového omlazení pleti, která umí redukovat vrásky, kruhy pod očima ale i mnoho dalšího.

  • SK

    Jak vybrat dobrého lékaře/lékařku na estetické zákroky?

  • Host chatu

    Dobrý den, v dnešní době se jedná o skutečně velmi důležitou otázku. Lékaře doporučuji vybrat na nejlépe na základě zkušeností a doporučení kamarádky, to je jistě nejlepší varianta. Pokud kolem sebe nikoho takového nemáte (anebo se třeba nikdo nepřiznal, že k někam dochází), pak doporučuji pečlivě pročíst recenze na webu a podle toho lékaře vybrat. Hodně recenzí je na specializovaném webu Estheticon.cz.

  • GF

    Jak bojovat s vráskami? A co s kruhy pod očima?

  • Host chatu

    Dobrý den, s vráskami lze účinně bojovat hned několika způsoby. Základem je vždy pravidelná domácí péče kvalitními a vhodně zvolenými produkty. Následuje pravidelná profesionání péče cílená přímo na problém, tedy na vrásky. Konkrétně pak existuje mnoho metod na jejich redukci či vyhlazení. Mimické či dokonce středně hluboké vrásky umí hezky vyhladit cílená mezoterapie, hlubší a hluboké pak botox nebo výplň z kyseliny hyaluronové nebo vlastní krevní plazmy. Co se týče kruhů pod očima, pak je obvyklým řešením oblast vyplnit kyselinou hyaluronovou nebo gelem z vlastní plazmy, na tmavé kruhy se úspěšně používají aplikace speciálně k tomu určených mezoterapií.

  • InnerS

    Jak na popraskané rty v zimě?

  • Host chatu

    Dobrý den, je třeba používat kvalitní přípravky, v zimě zejména s vysokým obsahem lipidů. Balzámy na rty jsou dnes běžně dostupné a existují i speciální, např. S UV filtrem, k použití na hory či na letní dovolenou. Pokud jsou rty dehydratované a vrásčité dlouhodobě, pak je možné využít tzv. Injekční refresh, jedná se o speciální druh mezoterapie, která nezmění tvar či objem rtu, jen doplní hydrataci, vyhladí vrásky a sjednotí barevnost rtu, resp. rty viditelně omladí. Dalším řešením je použití klasické dermální výplně, která rest vyplní, vrásky vyhladí a pokud se svěříte do rukou zkušeného odborníka, pak rty budou vypadat pěkně a přirozeně bez toho, aby se zásadně měnil jejich tvar.

  • InnerS

    Jak na pleť, aby vypadala mladá u muže kt. mu je mezi 40 - 45?

  • Host chatu

    Dobrý den, v poslední době se hodně zvyšuje počet mužů, kteří se o pleť starají a to včetně profesionální péče. V tomto věku je již velmi důležité používat kvalitní kosmetiku určenou přímo pro ně. Stále častěji muži dochází na plazmaterapii nebo vrásky řeší aplikací botoxu či výplně. Každopádně nejdůležitější je prevence, jak ta domácí tak s pomocí profesionálů a v obou případech je velmi důležitá i pravidelnost. Je to jako se cvičením, po jedné návštěvě fit centra to nebude ono a výsledky se dostavují postupně v průběhu času.

  • Andrea

    Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, co dělat se začínajícími vráskami? Děkuji

  • Host chatu

    Dobrý den Andreo, ráda bych Vám poradila konkrétně ale bez toho, abych vás viděla osobně to opravdu nelze udělat dobře. Takže v obecné rovině doporučuji používat kvalitní kosmetiku určenou pro váš věk a pravidelně si dopřát profesionální kosmetickou péči. První vrásky lze úspěšně řešit klasickou cílenou mezoterapií nebo cílenou plazmaterapií. Rozhodně mohu doporučit i aplikaci botoxu, která vrásky nejen vyhladí ale tím, že v místě aplikace omezí hybnost svalu, zamezí i jejich dalšímu vzniku. Jinak řečeno botox má v tomto ohledu dva účinky, působí na vymizení vrásek a zabraňuje jejich dalšímu vzniku či prohlubování.

  • Dana

    Co dělat se zjizvenou pletí po akné? Byl mi doporučen chamický peeling. Díky

  • Host chatu

    Dobrý den, osobně mám velmi dobré a bohaté zkušenosti s aplikací vlastní plazmy microneedlingem. Tato metoda je perfektně účinná a navíc redukuje další aknotické projevy. Chemický peeling lze samozřejmě použít také anebo ho lze s plazmaterapií kombinovat. V tomto ohledu doporučuji návštěvu dermatologa, který vás vyšetří a navrhne vhodné řešení anebo se můžete zastavit přímo za mnou, ráda vám poradím.

  • Xy

    Aku starostlivost o plet pripadne konkretne produkty odporucate pre vekovu kategoriu 25-30? Pripadne kedy je ten spravny vek pre pouzivanie kremov proti vraskam?

  • Host chatu

    Dobrý den, v první řadě to je pravidelní domácí péče kvalitní kosmetikou určenou pro vaši věkovou kategorii. Dále je nutná i pravildená návštěva kosmetičky. Pokud vznikají první vrásky, pak lze použít krém určený k jejich redukci anebo je vhodné, poradit se s oborníkem. Krémy proti vráskám nejsou omezeny věkem a lze je používat od doby, kdy vrásky skutečně vznikají. Není výjimkou, že vrásky vznikají po 20tém roce života a pokud nejsou příliš hluboké, lze je ošetřit lehkou mezoterapií s kyselinou hyaluronovou nebo plazmaterapií. Pokud máte dojem, že se vrásky rychle prohlubují, pak není od věci aplikace malé dávky botoxu, která působí jak na jejich vyhlazení, tak preventivně zamezuje jejich dalšímu prohlubování.

  • T

    Dpoporucujete AHA kyseliny (Glyco A)?

  • Host chatu

    Dobrý den, záleží na tom, co chcete řešit. Použití AHA kyselin je vhodné zejména pro aknozní pleť. Je však třeba dodržet všechny pokyny k použití, zejména s ohledem na možnost silné reakce v kombinaci s jinými kosmetickými preparáty. Pokud řešíte akne, pak doporučuji návštěvu dermatologa, který vám poradí nejvhodnější postup přímo pro vaši pleť.

  • Veronika S.


    Dobrý den paní Blažková

    jaký je Váš názor na aplikaci husího sádla místo nočního krému
    Děkuji
    Verča

  • Host chatu

    Dobrý den, husí sádlo obsahuje 3x více nenasycených mastných kyselin nežli nasycených a navíc v něm najdeme v malém množství najdeme i vitamín E, kterému říkáme “vitamín mládí”. Jeho používáním rozhodně nic nezkazíte ale spíše bych husí sádlo ponechala k použití proti kašli (recepty na sirupy na webu) anebo na potírání zad při nachlazení. K noční péči o pleť, která je velmi důležitá, bych rozhodně doporučila kvalitní noční krém, vybraný s ohledem na váš věk a aktuání stav pleti. V noci pleť regeneruje a proto je potřeba jí dodat všechno potřebné.

  • František

    Dobrý večer, je možné bez operace zmešit břicho? Zkoušel jsem různé přístroje ale nic nezabralo. Díky za odpověď, František

  • Host chatu

    Dobrý den Františku, ano je to možné. Jednou z velmi efektivních metod je injekční lipolýza. Aktuálně je na trhu několik dobře fungujících preparátů. Nejčastěji používaný je fostatidylcholin ale nově lze aplikovat i tzv. biologickou lipolýzu, která má opravdu viditelné účinky už po prvním ošetření. Na naší klinice aplikaci lipolýzy kombinujeme s karboxyterapií, efekty jsou výraznější a dlouhodobé. Musíte však počítat s tím, že injekční lipolýzu je třeba několikrát opakovat. Počet opakování záleží na aktuální síle tukové řasy, kterou požadujete redukovat a vaší představě o finálním výsledku.

  • Linda

    Slyšela jsem, že kromě klasických výplní z kyseliny hyaluronové existují i jiné a že je doporučované je střídat. Nikde jsem ale nenašla bližší informace, je to pravda?

  • Host chatu

    Dobrý den, dnešní moderní estetická medicína nabízí široký výběr dermálních výplní. Nejznámější jsou výplně na bazi kyseliny hyaluronové ale na trhu jsou i mnohé další, jako např. Polysacharidový gel, kolagenové výplně nebo výplně autologní (vlastní krevní plazma nebo vlastní tuk). Pokud si necháváte aplikovat fillery pravidelně, pak je skutečně vhodné střídat je. Pokud byste dlouhodobě používala jen ty na bazi kyseliny hyaluronové, postupem času by váš obličej mohl být oteklý a nevzhledný. Hyaluron na sebe váže hodně vody a to i poté, co už opadl jejich estetický efekt (vrásky začínají být opět viditelné) Často vidívám ženy s nepřirozeně oteklým obličejem, což je právě většinou důsledek častého a dlouhodobého používání fillerů na bazi kyseliny hyaluronové.

  • Renys

    Co je to mezoterapie?

  • Host chatu

    Dobrý den, mezoterapie je velmi účinný omlazovací (anti-agingový) zákrok, při kterém se hydratační, výživné a regenerační látky aplikují mikroinjekcemi přímo do kůže. Jedná se o mírně invazivní metodu, která přirozeně podporuje tvorbu kolagenu a elastinu, vypíná kůži, vyrovnává povrchové vrásky ale umí i mnoho dalšího. Z kvalitního krému se do pleti dostanou 3-4% účinných látek, prostřednictvím mezoterapie je to 85-90%. Podle mého názoru se jedná o jednu z nejúčinnějších preventivních metod na zpomalení procesů stárnutí.

  • Didi

    Pomůže mi plazma z vlastní krve na hlubší vrásky? A co se suchou pletí? Děkuji

  • Host chatu

    Dobrý den, klasická plazmaterapie (nativní, resp. dále neupravená plazma) je primárně určena ke zlepšení kvality pleti, lepší hydrataci a dále k celkovému zpevnění a zlepšení obličejových kontur. Umí si poradit s počínajícími vráskami ale na hlubší bych rozhodně doporučovala tzv. MyGel. Jedná se o plazmu, která se následně zpracuje do formy hustého gelu, který se injekčně vpraví přímo do vrásky a vyhladí ji. Jedná se o alternativu dermální výplně. Co se týče suché pleti pak je nutné používat kvalitní hydratační kosmetiku určenou pro vaši věkovou kategorii. Hydratačních krémů se nemusíte být ani teď z zimě, protože moderní hydratační přípravky už nepůsobí omrzliny a jiné problémy jako dříve. Pokud je pleť hodně suchá, pak doporučuji klasickou plazmaterapii nebo mezoterapii s použitím kyseliny hyaluronové. Pokud kvalitní kosmetika problému nepomůže, pak doporučuji návštěvu odborníka.

  • Kája S.

    Může píchat botox zkušená kosmetička? Děkuji za odpověď, dost mě to zajímá.

  • Host chatu

    Dobrý den Kájo, botox nesmí kosmetička aplikovat v žádném případě! Jedná se o ryze lékařský zákrok. Pokud by botox anebo jiné lékařské zákroky aplikoval kdokoliv jiný, jedná se o závažné porušení zákona. Ošetřovaný se vystavuje vysokému riziku poškození zdraví. Pokud chodíte na botoxové aplikace, pak si prosím vždy prověřte, že tyto aplikace provádí zkušený lékař s potřebnými certifikacemi.

  • Jíťa

    Dobrý den děláte i konzultace? A kolik stojí?

  • Host chatu

    Dobrý den, ano samozřejmě, osobní konzultace je pro další profesionální postup nezbytně nutná. Bez toho, abych klienta viděla osobně a mohla si podrobně vyslechnout co ho trápí a problém osobně zhodnotit, nelze dobře stanovit další postup. Konzultace jsou na naší klinice zdarma a při sezení vždy navrhuji celkový program pro omlazení pleti ve spolupráci s dvěma erudovanými lékaři z oboru estetické chirurgie nebo dermatologie. Pokud máte o konzultaci zájem, jsem vám k dispozici.

  • xyz

    Co si myslíte o laserech na vrásky nebo na pleť, které se teď všude nabízí na slevomatech? Děkuji za odpověď.

  • Host chatu

    Dobrý den, já osobně jsem vůči těmto “levným laserům” skeptická. Laser vždy způsobí popáleninu a přesto, že jde o tzv. řízený a kontrolovaný proces, nesmíme zapomínat, že kůže má svou “paměť” a nevíme, co se stane v budoucnu. Já obvykle svým klientkám doporučuji mezoterapie či plazmaterapie, které jsou co do efektu stejné a dokonce v mnoha ohledech lepší, bezpečnější a účinnější. Co se týče slevových portálů, pak je třeba být obzvlášť na pozoru a neřídit se jen nízkou cenou. Není výjimkou, že neobvykle nízkou cenu nabízejí tam, kde používají levné napodobeniny obvykle velmi drahých laserů či jiných přístrojů. Pokud tam nakupujete, vždy si pročtěte recenze a popřípadě žádejte doklad o certifikaci přístroje i osoby, která vás ošetřuje. Jde o vaše zdraví a váš obličej.

  • Jarda

    Chodí muži na botox? A zabírá jim?

  • Host chatu

    Dobrý den, ano chodí a zabírá stejně dobře jako ženám. V posledních letech velmi rychle roste počet mužů, kteří pravidelně dochází na estetická ošetření a to včetně těch preventivních, např. plazmaterapie.

Foto: archiv

Autor: - red -




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 11/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov