Červánek / Lukáš Kovanda

TÝDEN.CZ

17. 8. 2017
Rubrika: Po(p)střehy

Ozařujme potraviny

Autor: Lukáš Kovanda

23.06.2011 00:01

Bezmála čtyřicet lidí, kteří v Německu (a ve Švédsku) dosud podlehli nákaze způsobené smrtícím kmenem bakterie E. coli, možná mohlo žít. Kdyby v roce 2000 nebyla vetována legislativa Evropské komise, která otevírala cestu k ozařování potravin na území Evropské unie. Shodou okolností ji vetovalo právě Německo. Pravda, výraz "ozařování" vyvolává značně nelibé pocity, leč v důsledku je ozařování vysokonapěšovým elektronovým dělem stejným procesem jako pasterizace u kapalných potravin - s tím rozdílem, že ozařování se týká potravin pevného skupenství.

Zatímco například v USA je ozařování potravin poměrně časté, například i u hovězího, v Evropě je užíváno jen zcela okrajově - v případě jistých druhů koření a bylin.
Právě když Evropská komise zamýšlela legislativně rozšířit jeho užívání i na další druhy potravin, Německo se vyslovilo proti.

Jak říká Matt Ridley, autor úspěšné knihy The Rational Optimist, obhájci ozařování potravin již desetiletí upozorňují, že - jak bylo prokázáno - ta technologie je bezpečná, rozhodně nezanechává potraviny radioaktivní a ani nijak nezhoršuje jejich chuť. Zákonodárcům to však nestačí. Ani těm v USA. Ti žádají například i to, aby ozařování neumenšovalo vitaminový obsah dané potraviny. Na novou technologii tedy mají mnohem vyšší nároky než na ty starší, které dříve "prošly" a které jsou běžně využívány třeba v grilech či mikrovlnných troubách. Tato zařízení by současná náročná kritéria nesplnila.
Michael Osterholm, ředitel centra pro výzkum infekčních chorob při Minnesotské univerzitě, přitom říká, že ozařování potravin je neodmyslitelně čtvrtým pilířem opravdu efektivního boje proti nebezpečným infekcím - vedle chlorování, vakcinace a pasterizace. Že je tento boj velmi úspěšný, dokazuje dramatické prodloužení lidského života v uplynulém století. Možná by však mohl být ještě o něco úspěšnější.

Se smrtícími zeleninovými klíčky z farmy v severním Německu - zdrojem nákazy - bylo zřejmě nakládáno v souladu s hygienickými předpisy, přesto se bakterie začala šířit. Kromě ozařování zatím totiž neexistuje zaručený způsob, jak ji zahubit a zabránit tak zlověstné nákaze.



Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
   Hodnocení  6.19

Diskuze

Lukáš Kovanda

Červánek je můj nejoblíbenější druh mraku. Kondenzuje v sobě vedle vodních par i fabulózní směs romantiky, naděje, optimismu, touhy... Co to má společného s ekonomií? Nic. Anebo možná všechno. Vítám Vás na blogu převážně populární ekonomie, čili pop-ekonomie: ano, pop-ekonomové se neštítí kalkulovat ani romantiku, naději, optimismus a touhu...

Oblíbenost autora: 7.68

O autorovi

Hlavní analytik časopisu Týden je též ředitelem společnosti Prague Twenty a přednáší na Národohospodářské fakultě VŠE. Bádá ve sféře filozofie a metodologie ekonomické vědy, vědecké texty publikuje v žurnálu Politická ekonomie. Je autorem knihy Příběh dokonalé bouře a hovory (nejen) s laureáty Nobelovy ceny o finanční krizi, bestselleru Příběh dluhové smršti a hovory (nejen) s laureáty Nobelovy ceny o dopadech finanční krize a nejnověji "učebnice pop-ekonomie" s názvem Proč je vzduch zadarmo a panenství drahé. Disclaimer: Informace na této stránce jsou poskytovány pouze s úmyslem diskutovat na dané téma, nejsou investičními doporučeními. Za žádných okolností nepředstavuje tato informace doporučení k nákupu či prodeji cenných papírů.

Kalendář

<<   srpen 2017

PoÚtStČtSoNe
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031